njszt obsz logo

Bemutatkozás

Hazánk legnagyobb múltú egészségügyi informatikai közösségének honlapján köszöntöm a Kedves Olvasót!

Az 1970-ben alakult Orvos-biológiai Szakosztály csaknem egyidős anyaszervezetével, az 1968-ban létrejött Neumann Társasággal. A szakosztály megalakulásakor a számítógépek alkalmazhatóságának kutatása az orvosi, biológiai adatok feldolgozására még néhány egyetemi kutatócsoport kiváltsága volt. Napjainkra mindannyiunk zsebében nagyságrendekkel nagyobb számítási kapacitású gépek dolgoznak, és korábban elképzelhetetlen szintet ért el a számítógépek hálózatba szerveződése. Az egészségügyi informatika egy olyan szubspecialitássá vált, mely a legtöbb egészségügyben dolgozó napi tevékenységét érinti, függetlenül attól, hogy ezen tevékenység színtere a háziorvosi praxis, az egyetemi, sebészeti műtő, vagy a radiológiai távleletező állomás.

A Szakosztály felelőssége ezen igen szerteágazó terület szakembereinek összefogásában, a kutatások közösségi kontrolljában napjainkra ezért jelentősen felértékelődött. A szenzortechnológia robbanásszerű fejlődése ráadásul a jövőben olyan információ áradatot eredményez, mely számítógépes döntéstámogatás nélkül uralhatatlan lesz. A számítógépes intelligencia integrálása betegeink kezelésének vezetésébe ugyanakkor nem csak humán erőt takarít majd meg, hanem a kezelések biztonságát is egy eddig ismeretlen szintre fogja emelni.

A Szakosztály abban a reményben szervezi tevékenységét, hogy ezen szakterület kutatói, fejlesztői és az egészségügyi informatikai rendszerek felhasználóinak javát szolgálja.

Bízunk abban, hogy mihamarabb Önt is ezen közösség aktív tagjai között üdvözölhetjük!

Dr. Surján György Ph.D
Orvos-biológiai Szakosztály
elnök

njsztlogo

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Orvos-biológiai Szakosztály

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.